Sweet n' sour Christina

2250 ord, bare 4750-6750 igjen...

Siden bachen min handler om hvordan en sosionom kan bidra til et bedre læringsmiljø i ungdomsskolen, har jeg i dag skrevet litt om ungdommer... Om hva som er typisk for denne alderen. Tenk om det ikke var så mange regler for hvordan en skal skrive... At det må være så akademisk og ha med så mange referanser!

Fint å ikke ha noen regler for hvordan jeg skriver på bloggen!
Ungdom i dag:
Jeg definerer en ungdom her som en person mellom 12- 16 år, fordi det er ungdomsskolealder og det er disse jeg skriver om på bachen. Da jeg gikk på barneskolen var disse kidsa så sinnsykt kule og store! Husker en gang jeg satt på med mamma og vi kjørte forbi bussholdeplassen ved ungdomsskolen.
Jeg glanet dem i senk.
Jeg så et kjærestepar som stod å klinte åpenlyst og på et par jenter med mørk sminke som stod å røykte. Jeg så på hvordan de gikk, og på måten de stod på, det var en egen måte (denne øvde jeg selvfølgelig på i ettertid), liksom lene seg til den ene siden med knekk i det motsatte kne og hånden på hoften. Hun er kul tenkte jeg. (Og husker den dag i dag hvem det var ;))
Anyways... Så begynte jeg selv på ungdomsskolen og syns jeg var kjempeliten. Men tiendeklasseelevene var jo kjempestore igjen. Heller ikke som tiendeklassing ble jeg stor. Men da ble åttendeklassingene kjempebarnslige og kjempe små! Ærlig talt, springe rundt å tulle på den måten, da vi gikk i åttende.....!
Hele ungdomsskoleerfaringen min var helt ok. Det var gøy noen ganger og kjedelig andre ganger. Ganske normalt. Jeg opplevde aldri noe press i form av hva jeg skulle kle meg med eller om å røyke eller drikke. Det kan nok ha vært press der, men jeg la kanskje ikke merke til det, eller brydde meg ikke. Det var jeg som satt der framme i klasserommet og hadde prekenen:
"Skal dere UT? Hvorfor sier dere UT liksom? Hva er det som er så gøy med å drikke seg full? Ærlig talt! Det er bare teit!"  Jeg husker det så godt!
Og dette med motepress... Tror nok, hvertfall i den tiden (er jo trossalt 7 år siden jeg gikk på ungdomsskolen(!)) at klespresset var størst i storbyene.
Noen av jentene hadde gult langt hår (som meg nå:P) og Miss sixty bukser, og klart, jeg ble jo stolt av mine første par, men det var aldri noe som var noe stress.
I dag derimot. jeg ser jo hvem de er, disse ungdommene. Har ei søster i tiendeklasse som shopper verre enn meg!? Hva skjer med det... Anyways... På jobb på Nico, når vi alltid må trå til en ekstra i kassa fordi alle ungdomsskoleelevene kommer innom i pausen deres. Det kryr jo av merkeklær, tøffe holdninger og ja, de er nesten som tatt rett ut fra en episode med Gossip Girl, de er kjempe pene og stilfulle! Da snakker jeg selvfølgelig om jentene. Men guttene kommer ikke veldig langt etter med sine vans(?) klær og sko... Var det bare meg som ikke fulgte med på ungdomsskolen? Eller har det forandret seg de siste syv år?

Det virker mye verre å være ungdom i dag! Det må jo kry av gruppepress av diverse slag! Dessuten leser jeg i avisene at elever blir meldt til politiet(!) for viss oppførsel på skolen. Jeg har hørt historier der ungdommene har lagt avføring i gangene og knust vinduer +++ Vi hadde aldri slik action da jeg gikk på ungdomsskolen?
De ser riktig nok mer voksne ut med sine dyre merkeklær og sminke, men oppførselen er den samme - eller verre?

En persons erfaringer av verden blir nå utvidet i fra familien. Nå blir også skole, jobb, gatemiljø, media og kanskje også religion viktig i forhold til forståelsen av det rundt oss. Det blir i denne perioden bekymring over sin egen identitet, og andres meninger (feedback) blir viktig. (Av Piaget om barn i alder 12-15år)

Så hvordan kan denne sosionomen være med å bidra til et bedre læringsmiljø?

Nå må jeg løpe på Quiz! Heia oss i kveld!

3 kommentarer

jakobsenanna - Musikk blogg

22.apr.2010 kl.20:38

Hei! Ta en tur innom min blogg hvis du liker musikk!

Behagens - hva?

23.apr.2010 kl.11:15

åå, hehe husker ungdomstiden ja, Killah Babe og alt som verre var. Buffalo sko :P Føler det i dag er mer press på å være kul enn det var for oss, uansett. Shopping shopping shopping hele tiden. Glad jeg ikke er ungdom lenger!

Mamma

23.apr.2010 kl.13:58

Kjære RenateMi!!

Som vanlig, du skriver bra! Spennende å lese om dine erfaringer, på vei opp til dit du er idag :-) *Flirer* litt ang de "kule" som hang ved bussbua der... Synes jeg ser deg der du øver på "trinna". Synd jeg aldri kom over deg ;-))

Oppgaven din, -sosionomen i ungdomskolen... Blir spennende å lese ja!

GID snuppa mi <3

Skriv en ny kommentar

hits